Lucara Diamond - Analys

Denna analys skrevs av Max Henrikson 10/11/2016

Inledning

Lucara Diamond är en diamantproducent med verksamhet i Botswana i Afrika. Bolaget är värderat till strax under 10 miljarder SEK och är listat dels i Botswana och i Kanada, men även på Mid Cap Stockholm. Kopplingen till Sverige är genom Familjen Lundin, som är storägare.
Lucara har varit en framgångssaga och aktien har stigit med 500% de senaste 5 åren och frågan är om aktien har mer att ge.

Slutsatser

Lucara värderas idag till P/E 12.9 på rullande 12 mån, vilket är högt sett till historiska multiplar och det finns en överhängande risk att Q4 2016 blir resultatmässigt sämre än samma kvartal i fjol. Under 2015 hittade man två fantastiska diamanter, vilka drivit kursen det senaste året. En av dessa diamanter såldes i Q2 i år och den sista stenen, som även är den största av de två ska säljas under 2017. Denna försäljningen har dock redan prisats in och fler stora fynd krävs för fortsatta kurslyft. Man har dessutom gått in i en prospekteringsperiod som initialt kostar mer än vad det smakar. Jag väljer därför att kliva av och säljer mina aktier idag, 10/11/2016 för 23 kronor.

Analysen

Lucara är ett fint och hyfsat billigt bolag med kvartalsvisa utdelningar. Nedsidan är begränsad och vi bör kunna räkna med fina utdelningar framöver. I aktien får man dessutom en trisslott på köpet: chansen att stöta på fler enorma diamanter.  

I november 2015 hittade man bland annat den berömda diamanten Lesedi La Rona, världens hittills andra största diamant med sina 1109 Carat. Samma vecka hittade man även en diamant på 813 Carat som såldes i maj i år för 63 miljoner dollar.  Lasedi La Rona finns fortfarande kvar i förvar och borde säljas för runt 86 miljoner dollar om man får samma pris/Carat som för den mindre stenen.
Om dessa stenar var engångsföreteelser är aktien fullvärderad här, men om man fortsätter hitta flera stora stenar kan vi få se fortsatta kursuppgångar.

Man har vid detta laget en ganska stabil grundintjäning att stå på där man säljer diamanter för runt $50 miljoner per kvartal (200 - 220 per år). Denna grundintjäning kan ställas mot de 63 miljoner dollar man fick för en enda sten i Q2 2016. Givet denna grundintjäning är nedsidan relativt begränsad, men nya stora fynd är inte garanterade och utan nya stora fynd blir det svårt för kursen att klättra ytterligare då värderingen just nu är ganska hög ur ett historiskt perspektiv.


Nedan ser vi omsättningen per kvartal i Miljoner USD sedan 2012.

I Q2 2016 ser vi vilken enorm effekt en riktigt stor sten kan få på omsättningen. 63 av totalt 143 miljoner USD kom från en 813 Carat stor sten vid namn Constellation och den utgjorde därmed 44% av försäljningen i kvartalet.

För att se bortom de kvartalsvisa skillnaderna kan vi smeta ut kvartalen och mäta rullande 12 månader. I den följande grafen har jag översatt till MSEK då även valutaeffekter spelar in för oss svenska investerare.

 Även här ser vi att försäljningen i Q2 2016 fick ett stort genomslag.

Efter ett misslyckat försök att sälja Lasedi La Rona i London i anknytning till Brexitomröstningen har man valt att skjuta på försäljningen till nästa år. När man väl säljer jättediamanten kommer man få en liknande, om än något större effekt. 

Exkluderar man den stora försäljningen i Q2 i år har man en stabil tvåårsperiod ryggen och omsättningen har i snitt varit 1.9 Miljarder kr under 2014 och 2015 (exkl. försäljningen av Constellation)

Jag utgår från att Q4 2016 kommer bli landa i linje med Q4 2015 omräknat till aktuell USD/SEK kurs. Jag utgår från att man under 2017 kommer prestera i linje med de senaste två åren exklusive megastenar (omräknat till aktuell USD/SEK kurs) och sen räknar jag med att man säljer Lasedi La Rona för samma Caratpris som Constellation under 2017.


Ovanstående diagram visar historik, samt mina estimat för 2016 och 2017 givet USD à SEK: 8,95.

Utdelning och Direktavkastning

Bolaget delar ut pengar kvartalsvis och i år delar man ut 0,015 Kanadensiska dollar (FN 10 svenska öre) per kvartal. Detta motsvarar en direktavkastning på 1.7% och är inte direkt imponerande, men bolaget har en uttalad policy att dela ut extrautdelningar när tillfälle ges. Detta kan vara vid tex försäljningar av mycket stora stenar och i september i år delade man ut 0.45 CAD eller cirka 3 kronor, som ska ställas mot dagens aktiekurs på 23 kr.
Om vi utgår från att man över tid kommer dela ut 50% av vinsten borde vi få en DA på knappt 5% 2017 givet mina antaganden vilket är bra.

Grundligt om driften och Karowegruvan

Lucaras nuvarande gruva, Karowe har en uppskattad livslängd på 13 år och har därmed ca 10 år kvar att leverera. Man håller för närvarande på att prospektera ett fåtal kilometer bort för att säkerställa att man kan fortsätta bryta diamanter även i framtiden. Fynd på dessa platser kan bli triggers framöver, men man måste i sin värdering av bolaget ta hänsyn till att nuvarande resurser är ändliga och det finns inga garantier för att kommande gruvor blir lika framgångsrika. Vidare kostar det en del att prospektera, vilket vi bland annat såg i den senaste Q3 rapporten. Prospekteringen ska fortlöpa även i Q4 och in i 2017. Under denna tid kommer därför, allt annat lika, marginalerna pressas.

Värderingen och min investering

Hur ser då värderingen ut idag och framåt jämfört med hur Lucara värderats historiskt?

 P/E ligger historiskt på 10.8 i snitt sedan Q2 2013 och nuvarande värdering på P/E 12.9 känns därmed något ansträngd.

Jag har köpt och sålt Lucara i omgångar sedan kursen stod i 4 kr 2012 och idag valde jag alltså att sälja igen. Historiskt har bolaget levererat och man hittade två extremt stora diamanter i november 2015. Sedan dess har man dock inte hittat några liknande stenar och jag känner därför inte att jag kan fortsätta räkna med fynd som dessa. Värderingen har inte varit såhär hög sett till P/E rullande över 12 månader sedan Q2 2015 och jag tror dessutom att marginalerna i Q4 kan komma att påverkas negativt av att man prospekterar nya områden som ännu inte levererar intäkter. Slutligen anser jag den svenska kronan vara undervärderad och jag passar därför på att sälja här, men jag köper gärna igen om vi kommer ner under 20 kr, eller om man hittar fler exceptionella stenar. 

Vad tror ni om Lucara?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Analys Hartmann, våren 2023

Finansiell Årskrönika 2021

Investeringsåret 2022